Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…
mobrazek_81.jpeg • Autor: Respekt
mobrazek_81.jpeg • Autor: Respekt
Fotografie: Foto Gunter Bartoš • Autor: Respekt
Fotografie: Foto Gunter Bartoš • Autor: Respekt

Přejete si zopakovat Silvestr? Pokud ano, pak doporučujeme divadelní představení Speedrun (Sprint) mladé skotské dramatičky Isabely Wrightové, které má ve čtvrtek 8. 1. premiéru v pražském Divadle v Celetné. Představení situované do jednoho z barů v Glasgow je vlastně jakýmsi triphopovým melodramem. Tu a tam se dokonce blíží komorní opeře. Ovšem místo zpěvu se árie rapují nebo prostě jen tak mluveně chrlí do elektronické taneční hudby, jejímž základem jsou styly breakbeat a triphop, a operní sbor představuje pouze jeden člověk.

Hra je prakticky záznamem průběhu silvestrovské noci, tak jak ji dnes prožívají mladí lidé ve velkých městech – s pomocí alkoholu v nějakém hudebním baru. Přelom roku se stává dlouho očekávaným rituálem, na jehož vrcholu však mnohdy čeká prázdnota s energetickým nápojem a cigaretou v ruce. Kromě zrcadlení absurdního sprintu na „vrchol“ roku se Isabela Wrightová ve své hře zabývá údajnou neschopností mladých lidí dávat najevo své pocity. To je podle ní nesmysl, což dokazuje v oblasti sociální kritiky hiphopová scéna a v oblasti jemnějších vnitřních vztahů mezi lidmi právě triphop.

Speedrun připravil v rámci divadelního spolku Kašpar mladý tým v čele se čtyřiadvacetiletým režisérem Filipem Nuckollsem. Text hry je mírně upraven pro potřeby českého prostředí (mladí nenadávají na skotskou vládu, ale spíše na Evropskou unii). Celé představení je…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].