Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Stačí, když se člověk rozhlédne

GEERT VAN OVERLOOP se narodil roku 1965 v Belgii. V mládí aktivně sportoval (hrál fotbal na vrcholové úrovni). Po univerzitních studiích (němčina a angličtina) učil v rámci humanitárního projektu jako dobrovolník angličtinu imigranty z Latinské Ameriky. Před odchodem do Čech pracoval v Belgii s mentálně postiženými, v ústavu pro podobně postižené si odbýval civilní vojenskou službu i při prvním delším pobytu u nás. Natrvalo se tu usadil po revoluci v r. 1989, oženil se s Češkou, žije s rodinou (mají dva syny a dceru) na jihočeském venkově, učí angličtinu a němčinu na gymnáziu v Českém Krumlově a snaží se vést skromný a k přírodě šetrný život.

mobrazek_68.jpeg • Autor: Respekt
mobrazek_68.jpeg • Autor: Respekt
Fotografie: GEERT VAN OVERLOOP¨. Foto archiv • Autor: Respekt
Fotografie: GEERT VAN OVERLOOP¨. Foto archiv • Autor: Respekt

GEERT VAN OVERLOOP se narodil roku 1965 v Belgii. V mládí aktivně sportoval (hrál fotbal na vrcholové úrovni). Po univerzitních studiích (němčina a angličtina) učil v rámci humanitárního projektu jako dobrovolník angličtinu imigranty z Latinské Ameriky. Před odchodem do Čech pracoval v Belgii s mentálně postiženými, v ústavu pro podobně postižené si odbýval civilní vojenskou službu i při prvním delším pobytu u nás. Natrvalo se tu usadil po revoluci v r. 1989, oženil se s Češkou, žije s rodinou (mají dva syny a dceru) na jihočeském venkově, učí angličtinu a němčinu na gymnáziu v Českém Krumlově a snaží se vést skromný a k přírodě šetrný život.

Proč jste se rozhodl usadit se v Čechách?

Začnu svým dědečkem. Zažil obě světové války, vyrostl na farmě, věděl hodně o zahradničení, pak pracoval v továrně. Celý život byl chudý. Nikdy nevlastnil nic luxusního, byl to přesně ten typ člověka, který každou věc používá tak dlouho, až už ji není možné opravit. Nikdy nic nevyhodil. Z jeho generace dneska u nás přežilo už jen pár lidí. Když jsem před lety přišel k vám, objevil jsem tu zemi plnou lidí, jako byl můj dědeček. Lidí, kteří si museli vystačit s málem – protože museli. Hlavním důvodem, proč jsem přišel do Čech, ale bylo to, že jsem chtěl žít na venkově a životním stylem, který je skromnější a šetrnější k přírodě.

V Belgii nemůžete žít na venkově a skromně?

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].