Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Kdo tady radí premiérovi

Ještě nedávno to bylo temné centrum plné nařvaných chlapů, kteří vyráběli špínu na politickou konkurenci a organizovali obchod se Saddámem Husajnem. Dnes jsou Zemanovy časy pryč. Ale i poradci premiéra Špidly si zaslouží pozornost. Právě sepisují dva dokumenty, které zásadně ovlivní naši budoucnost. Komu se jen tak poštěstí, že může vymýšlet budoucnost pro deset milionů lidí?

Fotografie: Plán pro deset milionů: učit se, učit se, učit se. (Členky premiérova poradního týmu Jana Šilhanová - vlevo - a Jarmila Škvrnová. Foto: Matěj Stránský • Autor: Respekt
Fotografie: Plán pro deset milionů: učit se, učit se, učit se. (Členky premiérova poradního týmu Jana Šilhanová - vlevo - a Jarmila Škvrnová. Foto: Matěj Stránský • Autor: Respekt

Ještě nedávno to bylo temné centrum plné nařvaných chlapů, kteří vyráběli špínu na politickou konkurenci a organizovali obchod se Saddámem Husajnem. Dnes jsou Zemanovy časy pryč. Ale i poradci premiéra Špidly si zaslouží pozornost. Právě sepisují dva dokumenty, které zásadně ovlivní naši budoucnost.

Montérky dolů, Češi

Komu se jen tak poštěstí, že může vymýšlet budoucnost pro deset milionů lidí? Ekonomce a někdejší zaměstnankyni proslulého Prognostického ústavu Růženě Vintrové se to podařilo. Když Špidlova vláda připravovala svou vizi budoucí Evropské unie, kreslila ji jako moderní, vzdělanou a informovanou společnost. Pak jí ale došlo, že by tahle doporučení Evropanům měla prosazovat i na domácí scéně. „Dostala jsem za úkol vypracovat v tomhle směru strategii, aby nezůstalo jen u řečí,“ říká členka premiérova sboru poradců Vintrová.

Na úřad vlády přivedl paní Vintrovou před lety tehdejší místopředseda kabinetu Pavel Mertlík, a zůstala zde i po jeho odchodu. Koncepci nepřipravuje sama. Pořádá setkání se svazy průmyslu či zaměstnavatelů a dílčí výsledky konzultuje s vládou. Definitivní verze zatím není hotova, ačkoli tomu tak mělo být do poloviny dubna. „Trochu se to zdrží, protože ministr Sobotka sepisuje ještě vlastní koncepci – oba dokumenty pak porovnají nezávislí ekonomové, jako například Jan Švejnar,“ vysvětluje Vintrová.

A co tedy…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].