Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Hádala se matka s dcerou

Před nedávnem vypluly na veřejnost třenice mezi Českým Telecomem a jeho dceřinou společností Eurotelem. Telecom je dnes stoprocentním vlastníkem Eurotelu a nyní se toho poprvé rozhodl naplno využít: snaží se zabránit spuštění nové technologie, která by pro zákazníky Eurotelu znamenala mnohem rychlejší a komfortnější připojení k internetu, než mají dnes – a Telecom se tím cítí ohrožen. Na celé věci je nejhorší, že tento v podstatě obchodní problém nakonec zase rozhodnou státní úředníci.

Smrtonosná zbraň

Eurotel na rozdíl od ostatních mobilních operátorů vlastní jednu vzpomínku na svou monopolní minulost – analogovou mobilní síť ve frekvenčním pásmu 450 MHz. Tuto síť (používá se pro ni předvolba 601) dodnes využívá zhruba 30 tisíc zákazníků. Jde ovšem jen o necelé procento všech klientů Eurotelu a navíc jich neustále ubývá, proto Eurotel celkem logicky začal pro tak cenný majetek, jakým je frekvenční pásmo, hledat lepší využití. A tady právě začíná jeho spor s Telecomem.

Eurotel chce současnou analogovou síť digitalizovat a využít ji pro nabídku rychlého internetu, a to prostřednictvím jedné verze v současnosti nejefektivnější dostupné technologie pro bezdrátový přenos dat – CDMA. Pro zákazníky Eurotelu by to znamenalo, že prakticky na celém území by měli možnost přístupu na internet o rychlosti zhruba 300 kbps (přibližně desetkrát vyšší rychlost než u běžného vytáčeného připojení na internet). Eurotel by přitom tuto novinku…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].