Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

Nejtěžší předsevzetí Silvie V.

Novoroční předsevzetí neztrácejí popularitu. Mohou samozřejmě vypadat různě a může za nimi stát různý stupeň odhodlání. Studentka Vysoké školy uměleckoprůmyslové Silvie Vondrejcová (27) z Náchoda to před rokem vzala naprosto vážně. Vymyslela si na sebe šest měsíčních dobrovolných, zdánlivě jednoduchých sebeomezení, která jí ale na další půlrok značně zkomplikovala život. Každé omezení, které zrovna vládlo její existenci, oznamovala lidem v okolí nápisem připevněným na těle.

mobrazek_22.jpeg • Autor: Respekt
mobrazek_22.jpeg • Autor: Respekt
Fotografie: Kolik omezení existuje jen v naší mysli? Foto archiv autorky • Autor: Respekt
Fotografie: Kolik omezení existuje jen v naší mysli? Foto archiv autorky • Autor: Respekt

Novoroční předsevzetí neztrácejí popularitu. Mohou samozřejmě vypadat různě a může za nimi stát různý stupeň odhodlání. Studentka Vysoké školy uměleckoprůmyslové Silvie Vondrejcová (27) z Náchoda to před rokem vzala naprosto vážně. Vymyslela si na sebe šest měsíčních dobrovolných, zdánlivě jednoduchých sebeomezení, která jí ale na další půlrok značně zkomplikovala život. Každé omezení, které zrovna vládlo její existenci, oznamovala lidem v okolí nápisem připevněným na těle.

„Mým cílem je v první řadě vyvolávat v ostatních zvláštní, nepříjemné nebo úsměvné pocity. Chci, aby si lidé kladli otázky o smyslu mého počínání,“ zapsala si Silvie do deníku před prvním lednem. „O tom, co v praktickém životě znamená žít bez možnosti mluvit, mít soukromí, používat písma, dopravních prostředků… a jaké to asi je pro lidi, kteří jsou jakkoli omezeni nedobrovolně a trvale. Kolik omezení existuje jen v naší mysli? Skutečným výsledkem akce je pocit nebo myšlenka, která samovolně vytane v hlavách lidí, které během celého půlroku potkám.“ Plán zněl takto:

Leden: TENTO MĚSÍC NEMLUVÍM

Nebudu používat řeč, základní prvek komunikace.

Únor: TENTO MĚSÍC NESPÍM DOMA

„Spaním doma“ mám na mysli především existenci místa, které by mi poskytlo soukromí, zázemí a útočiště. Nebudu proto v tomto měsíci přebývat ani přespávat ve svém bytě ani u rodičů. Stane se ze mne…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].