Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Proces doktora Wanga

V pondělí byl v Šen-čenu v jižní Číně v neveřejném líčení odsouzen prominentní čínský disident Wang Ping-čang k doživotnímu trestu vězení za údajnou špionáž ve prospěch Tchaj-wanu a teroristickou činnost proti ČLR. Čínské soudy vynášejí v posledních letech rozsudky nad politickými aktivisty jako na běžícím pásu; tento je však v mnoha ohledech výjimečný.

Turista či terorista

Dr. Wang Ping-čang opustil Čínu v roce 1979, kdy odjel na postgraduální studia lékařství do Kanady. Od roku 1980 má trvalý pobyt ve Spojených státech, kde také založil vlivný exilový časopis Čínské jaro (Čung-kuo č’ čchun) a Čínskou alianci za demokracii, sdružující čínský demokratický exil. Do Číny se od té doby vrátil pouze jednou, v roce 1998, na falešný pas ve snaze pomoci při zakládání první opoziční strany na čínské pevnině. Krátce po příjezdu byl zatčen a promptně vyhoštěn. Opoziční Strana za demokracii a spravedlnost byla potom během několika měsíců rozprášena a většina jejích aktivistů uvězněna.

Jak se teď vlastně dostal Wang před soud v Šen-čenu, je zahaleno tajemstvím. Jisté je pouze to, že do Číny nepřijel dobrovolně. Loni v červnu zmizel spolu se dvěma dalšími exilovými aktivisty v severním Vietnamu, kde se měl setkat s představiteli čínského hnutí za nezávislé odbory. Jeho spolupracovníci ve Spojených státech krátce nato prohlásili, že byl unesen čínskými agenty přes hranici do Číny. Čínské úřady dlouho popíraly, že by o něm cokoli věděly. Nakonec ale…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].