Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Za politiky krásnější

mobrazek_1888.jpeg • Autor: Respekt
mobrazek_1888.jpeg • Autor: Respekt
Fotografie: Prý to mám pověsit na internet. Foto: Profimedia.cz / Corbis • Autor: Respekt
Fotografie: Prý to mám pověsit na internet. Foto: Profimedia.cz / Corbis • Autor: Respekt

Taková pravidla by si přál každý podloudník – i když ho chytnou, hrozí mu maximálně ostuda. Platí ale jen pro poslance a senátory. Rozhodnou-li se porušit zákon přikazující jim zveřejňovat každý rok své příjmy mimo funkci, nic se jim nestane. Proto se i letos – jako každoročně – objevily desítky zpráv o zákonodárcích, kteří porušili svůj vlastní zákon a nepředložili majetkové přiznání. Patří mezi ně tak vysoce postavení politici jako třeba Mirek Topolánek či Miroslav Grebeníček. Jediný, kdo by je mohl hnát k odpovědnosti, jsou jejich vlastní kolegové. A něco takového se dosud nikdy nestalo – až teď.

Mitlener kolegům nevěří

Pět senátorů předalo letos v listopadu mandátním výborům obou komor seznam 57 jmen, jejichž nositelé neodevzdali v termínu své majetkové přiznání. Nejde o banalitu. Povinnost zveřejnit vedlejší příjmy a jména společností, na jejichž výplatní pásce členové parlamentu figurují, funguje jako kontrola korupčního prostředí. Převedeno do praxe – občan, který bude mít pocit, že jeho volený zástupce protežuje nějakou firmu, má možnost nahlédnout do jeho přiznání, zda jej tato firma neplatí.

Senátory k podnětu inspirovalo občanské sdružení Oživení, které poslanecká a senátorská přiznání už dva roky analyzuje. „Považujeme to za jeden z klíčových dokumentů umožňujících občanům kontrolu politiky,“ říká Petr Štěpánek z…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].