Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Za koho kope Brusel

Konečně, po dlouhých sedmi letech, skončilo každoroční peskování českého státu, oddechnou si jedni. Právě jsme dostali úplně poslední návod, kde musíme přidat, aby země bez obtíží vstoupila do Unie, postesknou si druzí. Tak či tak, po hodnotící zprávě Evropské komise z minulého týdne už žádná další následovat nebude. Za půl roku, až se desítka zemí včetně Česka stane členy EU, doba hájení skončí a pojede se naostro. Konkurence uvnitř Unie bude tvrdá – je to vidět i na bruselském posudku.

Řidiči a mlékaři

Při prvním čtení člověka ihned napadá: kam se poděly dlouhodobě – a oprávněně – kritizované problémy českých Romů nebo zpolitizování zdejší státní správy? V posudku se o nich sice píše, ale Evropská komise už jim věnuje podstatně menší prostor. Tentokrát se zdaleka nejvíc zaměřuje na vše, co se týká vnitřního trhu.

Logiku to má, a proto Komise vynechala například celou kapitolu o politických kritériích členství (kam patří i chování kandidátských zemí k menšinám). Jak říká bruselský emisar v Praze Ralf Dreyer: pokud by je desítka uchazečů nesplňovala, nebylo by se o čem bavit. Zpráva také nemohla říci nic jiného, než že všichni kandidáti jsou na vstup vesměs připraveni. Vždyť přístupové smlouvy jsou podepsány, členství v EU odsouhlaseno a květnové rozšíření už může ohrozit leda to, kdyby jej některý stát patnáctky neratifikoval – což se zatím nestalo. Také proto nevyvolala letošní zpráva tradiční národní hysterii.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].