Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Nikoli Born, ale Jirous

Při příležitosti svátku 28. října uděloval Václav Klaus poprvé státní řády. Komentátoři si libovali, že prezident podle svého slibu nerozdal vyznamenání moc a že ocenění vytvořili pěkné spektrum: katolický kněz, odbojář, malíř, chartista, zachránce, zpěvačka, cembalistka atd., zkrátka „všechny složky lidu“. Jenže řády nejsou vizitkou hradní tolerance či demokratičnosti. Ani by neměly být. I když prezident má svrchované právo udělovat je podle vlastní volby, nedává vyznamenání za sebe, ale jako reprezentant státu, a má tak proto činit na základě srozumitelných kritérií. Václav Havel je bohužel nezavedl a Václav Klaus v této neujasněnosti pokračuje.

Jako každý rok, i letos jsou nejdiskutabilnější ocenění umělců. Jaký je význam malíře Josefa Lieslera pro vývoj českého výtvarného umění či pro národní dějiny? Pokud jde o to prvé, většinu života kopíroval jiné malíře (například Chagalla a Dalího), a pokud jde o to druhé, za totality se nijak výrazně neprojevil. Podobně Adolf Born: na rozdíl od Lieslera je to sice kreslíř s autentickým rukopisem, ale snad ani Mach a Šebestová nejsou důvodem k státní medaili.

Oceňovat na 28. října „za umění“ je absurdní. Za prvé jsou řády od státníků korumpující, má-li si umělec střežit nezávislost. Za druhé existují desítky cen, které udělují různé nadace a spolky, jejichž komise jsou k posuzování uměleckého významu kompetentnější než politici. Kritérium pro státní řád by mělo být jediné – morální. Mají…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].