Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Jana Bobošíková a Sudeťáci

Jaké dnes na Českou republiku číhá největší nebezpečí? Televize Nova v tom má jasno: sudetští Němci. Hrozby, které z jejich revanše plynou, řešila letos plná polovina „Sedmiček“, hlavní politické show této stanice. „Kdo nese zodpovědnost za fakt, že 58 let po válce občané nemají jistotu, že nepřijdou o svůj majetek? Co kromě proklamací udělali politici pro to, aby soudy nezačaly přepisovat historii?“ ptá se svých hostů s železnou pravidelností moderátorka pořadu Jana Bobošíková a koulí přitom významně očima.

Jaké dnes na Českou republiku číhá největší nebezpečí? Televize Nova v tom má jasno: sudetští Němci. Hrozby, které z jejich revanše plynou, řešila letos plná polovina „Sedmiček“, hlavní politické show této stanice. „Kdo nese zodpovědnost za fakt, že 58 let po válce občané nemají jistotu, že nepřijdou o svůj majetek? Co kromě proklamací udělali politici pro to, aby soudy nezačaly přepisovat historii?“ ptá se svých hostů s železnou pravidelností moderátorka pořadu Jana Bobošíková a koulí přitom významně očima.

Šéfka Sedmičky objevila sudetoněmecké téma loni před parlamentními volbami. Fakt, že zdejší zástupce katolické církve přijal pozvání na sraz bývalých občanů této země, ji tehdy rozzlobil natolik, že obvinila církev ze zrady republiky. „Může být důvěryhodným nositelem smíření Čechů s Němci organizace, jejíž špičky schvalovaly fašistické povstání ve Španělsku a uzavřely konkordát s Hitlerem?“ ptala se do éteru. A také se divila, jak by mohli být v příští vládě lidovci, „když jejich představitelé jezdí na sudetoněmecké srazy také“.

Vášni, s jakou paní Bobošíková režíruje a manipuluje své protisudetské tažení, je možné se smát, je možné ji odsuzovat nebo nad ní lhostejně mávnout rukou: politický bulvár je koneckonců přirozenou daní za svobodu slova. Co ale budí skutečné obavy, je zrcadlo, jaké Sedmička nastavuje úrovni zdejších politiků. Protože co si budeme povídat, kdyby vyvádějící paní Bobošíkovou odkázali…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].