Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Dopisy

Dopisy

Blocher není Haider

Do jinak zajímavého článku Jiřího Sládka Dárek švýcarským politikům (Respekt č. 44/2003) se bohužel vloudila jedna drobná nepřesnost. Zvýšení nemocenského pojištění totiž poškodilo liberály (FDP), nikoli křesťanské demokraty, jak autor uvádí. Zodpovědným ministrem je totiž Pascal Couchepin, člen FDP z kantonu Wallis, nazývaný pro svou pověstnou aroganci „král z Wallisu“.

V textu se hovoří také o plakátu, na němž je vyfotografován černoch a který je opatřen nápisem „Švýcarsko tmavne“. Takový jsem sice nikdy neviděl, je ale pravda, že na plakátech Blocherovi SVP v kantonu St. Gallen byl vyfotografován černoch s nápisem „Wir Schweizer sind immer mehr die Neger“ (My Švýcaři jsme stále více černochy). Jde o určitou slovní hříčku, protože být „negrem“ znamená ve švýcarském dialektu nejen být černochem, ale také být viníkem, dostat černého Petra, prohrát. Přesto si myslím, že SVP nelze označit ve švýcarských podmínkách za krajní pravici, tou jsou například Švýcarští demokraté (Schweizer Demokraten, SD) a že srovnávat Blochera s Haiderem je trochu přehnané.

Václav Šulista, Aesch, Švýcarsko

Vary, nebo Plzeň?

Článek Čistka v hnízdě mafie (Respekt č. 43/2003) je jedna lehká absurdita. Čtenář se dozvídá, že nad karlovarskou policejní služebnou "musela být vyhlášena nucená…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].