Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Tvrdý život na Špicberkách

Pokud existuje Ledová královna, pak Špicberky by klidně mohly být jejím domovem. Podobně romantickou představu má asi většina lidí, když slyší jméno tohoto souostroví vysoko v Atlantiku na pomezí se Severním ledovým oceánem. Realita na Špicberkách, patřící Norskému království, je však mnohem prozaičtější – například v létě se tu polárníci převážně brodí v mokřinách, protože voda se do polorozmrzlé půdy nemá jak vsáknout, a v zimě do polární noci září světla pouze několika obydlených kousků země.

obrazek_1171.jpeg • Autor: Respekt
obrazek_1171.jpeg • Autor: Respekt
Fotografie: Starousedlíci tu jsou jen medvědi. Foto Repro Respekt • Autor: Respekt
Fotografie: Starousedlíci tu jsou jen medvědi. Foto Repro Respekt • Autor: Respekt

Pokud existuje Ledová královna, pak Špicberky by klidně mohly být jejím domovem. Podobně romantickou představu má asi většina lidí, když slyší jméno tohoto souostroví vysoko v Atlantiku na pomezí se Severním ledovým oceánem. Realita na Špicberkách, patřící Norskému království, je však mnohem prozaičtější – například v létě se tu polárníci převážně brodí v mokřinách, protože voda se do polorozmrzlé půdy nemá jak vsáknout, a v zimě do polární noci září světla pouze několika obydlených kousků země.

Lenin před pólem

Špicberky byly pro Evropany objeveny několikrát. Nejprve Vikingy ve 12. století, pak rybáři ze severních zemí a definitivně holandským cestovatelem Barentsem. Ten jim dal také jméno – špičaté hory neboli Spitzbergen. Až do 19. století nebudily příliš mnoho zájmu, působili tu hlavně lovci kožešin a velryb z Ruska, Anglie, Norska či Dánska. Do povědomí velmocí se dostaly především kvůli svému nerostnému bohatství. O něm se sice vědělo už od 18. století – černé uhlí využívali pro svou potřebu jak lovci, tak velrybáři –, ale komerčně se začalo těžit až na přelomu 19. a 20. století. Uhelné společnosti z mnoha zemí tu začaly stavět osady. Klíčovou osobou se stal americký podnikatel Longyear, jehož společnost Artic Coal Company založila v roce 1900 osadu Longyear City, která dnes pod norským názvem Longyearbyen tvoří správní středisko celého souostroví.…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].