Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Haló, tady pan Nahrávka

Slovenská média si rozhodně nemohou stěžovat na okurkovou sezonu. Jejich stránky a televizní záběry plní reforma financí, kontroverzní smlouva s Vatikánem a nejčerstvěji i kauza odposlechů politiků, vyšetřovatelů a médií. Slovenská informační služba (SIS) se otřásá v základech, protože štěnici do redakce deníku SME nasadil někdo z jejích řad. Ačkoli celá záležitost odstartovala už v lednu, vrcholí právě v těchto dnech, kdy skončilo první kolo vyšetřování. Kvůli velkému uchu se už sešel prezident s premiérem a oba žádají nalezení konkrétních viníků.

Slovenská média si rozhodně nemohou stěžovat na okurkovou sezonu. Jejich stránky a televizní záběry plní reforma financí, kontroverzní smlouva s Vatikánem a nejčerstvěji i kauza odposlechů politiků, vyšetřovatelů a médií. Slovenská informační služba (SIS) se otřásá v základech, protože štěnici do redakce deníku SME nasadil někdo z jejích řad. Ačkoli celá záležitost odstartovala už v lednu, vrcholí právě v těchto dnech, kdy skončilo první kolo vyšetřování. Kvůli velkému uchu se už sešel prezident s premiérem a oba žádají nalezení konkrétních viníků.

Diktátor SIS

Odposlouchávací skandál se rozehrál v lednu, kdy předsedovi vládní strany ANO a bývalém řediteli televize Markíza Pavlu Ruskovi přišla anonymní obálka s nahrávkou jeho rozhovoru, který poskytl jistému redaktorovi deníku SME. Rusko hned požádal o vyšetření a obvinil ministerstvo vnitra a SIS, že útočí z politických důvodů na jeho osobu. Po několika slovních přestřelkách mezi politiky se skutečně začalo vyšetřovat. Zjistit, co se stalo, dostala za úkol vojenská prokuratura. Generální prokurátor Milan Hanzel předminulou středu oznámil, že Rusko byl skutečně odposlouchávaný někým ze SIS. Konkrétní viníky však Hanzelovi vyšetřovatelé nezjistili. Nebylo prý možné najít „důkaz, který by odůvodnil vznesení obvinění“, jak řekl novinářům šéf vojenské prokuratury. Půl roku trvající šetření dospělo jen k polovičnímu úspěchu a nezdálo se, že by něco mohlo vyvolat tlak na další důslednější…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].