Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Ve hvězdách

mobrazek_916.jpeg • Autor: Respekt
mobrazek_916.jpeg • Autor: Respekt
Fotografie: Leighton Rees. Foto Repro Respekt • Autor: Respekt
Fotografie: Leighton Rees. Foto Repro Respekt • Autor: Respekt

Co byl Aristoteles pro filozofii, to byl tento muž pro šipky, řekl by asi kdekterý Walesan, truchlící nad pintou piva. Před pár týdny se po velšských hospodách rozkřikla zdrcující zpráva. Rees, vítěz historicky prvního mistrovství světa v házení šipek, konaného v roce 1978, zemřel na zástavu srdce.

Jistě, v minulých letech se objevilo dost borců, kteří se stali šipkařskými mistry světa i několikrát. Ale Reesovi, jenž se narodil a život strávil v obci Ynysybwl u města Pontypridd, už nikdo jeho prvenství nevezme. Stejně jako to, že právě on přispěl k televizní popularizaci tohoto hospodského sportu, jehož pravidla byla kodifikována koncem předminulého století. Tehdy Brian Gamlin, tesař z lancashirského hrabství v Anglii, vymyslel terč tak, aby vyloučil šťastné náhodné zásahy. Vysoká čísla umístil mezi nízká, takže například dvacítka sousedí s jedničkou a pětkou. V hospodách – i ve Walesu – to je považováno za geniální řešení, přestože autorem myšlenky je Angličan.

Rees se narodil v roce 1940 a v patnácti odešel ze školy. Jak praví legendy, jeden z jeho učitelů o něm tehdy prohlásil, že „má tak akorát na to, aby četl sportovní stránky v novinách“. Údajně byla řeč o lokálním listu South Wales Echo. Jisté je, že Leighton si našel práci automechanika a této profesi zůstal věrný 21 let, než se v roce 1976 stal jedním z prvních profesionálních šipkařů na světě. Už předtím…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].