Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Na přímou volbu nejste zralí

mobrazek_783.jpeg • Autor: Respekt
mobrazek_783.jpeg • Autor: Respekt
Fotografie: Senátor Jiří Zlatuška: „Vítězství Železného ve volbách je varováním, pánové.” Foto: Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Senátor Jiří Zlatuška: „Vítězství Železného ve volbách je varováním, pánové.” Foto: Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

Není to ani půl roku, co se média jen hemžila výroky politiků, že je třeba zavést přímou volbu prezidenta. Parlamentním stranám totiž hrozila velká blamáž, když se nemohly dohodnout, koho postaví do čela země. Dokonce i ODS, která přímou volbu zásadně odmítala, byla na konci letošní horké zimy pro. Dnes by se sliby měly zhmotňovat do návrhů, ale nastal problém. Horní komora parlamentu se postavila proti.

Občané jsou hloupí

Hlava státu volená lidmi přímo je dnes evropským trendem. V ústavě ji mají například zakotvenou Rakušané, Irové, Francouzi, Portugalci, Finové, ale třeba i Chorvati či Bulhaři. Z českých pokusů o totéž se zatím nejdál dostal návrh poslankyně Hany Marvanové (US): v dubnu jej dolní komora pustila do druhého čtení. Naději pro stoupence přímé volby ale teď zhatil Senát. V horní komoře navrhla změnu ve volbě prezidenta Helena Rögnerová (nezávislá), ale ostatní senátoři v drtivé většině její návrh během květnové debaty smetli se stolu.

„Hlavním cílem naší snahy je, aby se mezi lidi vrátil zájem o politiku. Aby věděli, že o budoucnosti a důležitých věcech rozhodují jen oni. A k tomu je volba prezidenta ideálním podnětem,“ shrnuje smysl „prezidentské“ iniciativy lidovecká senátorka Zuzana Roithová, jedna z osmi členů horní komory, kteří iniciativu paní Rögnerové podpořili. Zbytek byl napříč stranami proti, nebo se nedokázal rozhodnout.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].