Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Staré koleje v Acehu

Fotografie: Tátové jim spálili školu. Foto ČTK • Autor: Respekt
Fotografie: Tátové jim spálili školu. Foto ČTK • Autor: Respekt

Loni v prosinci svitla naděje, že se krvavý konflikt v indonéské provincii Aceh po 26 letech chýlí ke konci. Po téměř půl roce ale z dohody uzavřené mezi separatisty z Hnutí za svobodný Aceh a vládou v Jakartě zůstal jen cár papíru, a možná ani to ne. Po nejzápadněji položené oblasti Indonésie se prohánějí desítky tisíc vládních vojáků, tisíce lidí prchají z domovů, stovky škol lehly popelem a počty mrtvých jdou zatím do desítek. Vládní optimisté hovoří o několikaměsíční ofenzivě, vše ale nasvědčuje dalším rokům srážek. Situace v Acehu se vrací do starých kolejí, řekl by cynik.

Zaretušované rozdíly

Vláda zahájila ofenzivu 19. května výsadkem tisíců vojáků a nálety na předpokládané základny povstalců. Obnovení bojů a vyhlášení stanného práva v Acehu zatlouklo poslední hřebík do rakve mírového procesu, který skomíral už od prosincového podpisu dohody. Indonéská vláda se v ní zavázala, že provincie získá skutečnou autonomii a bude si moci ponechat 70 % příjmů z těžby nerostných surovin, hlavně ropy a zemního plynu. Povstalci na oplátku přislíbili, že se alespoň pro tuto chvíli vzdají nároku na úplnou nezávislost provincie a složí zbraně.

Dokud byly na pořadu nepříliš bolestivé závazky, dohoda jakžtakž fungovala. Kamenem úrazu se ale stala demilitarizace na obou stranách. Povstalci měli od začátku února odevzdávat zbraně a indonéská armáda se stahovat z předsunutých pozic. …

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].