Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Khaki úsvit nad Rangúnem

Fotografie: Jeden z vůdců junty, generál Khin Nyunt (vpravo), se modlí. Zřejmě za to, aby všichni lidé v jeho zemi zmkli. Foto Tomki Němec • Autor: Respekt
Fotografie: Jeden z vůdců junty, generál Khin Nyunt (vpravo), se modlí. Zřejmě za to, aby všichni lidé v jeho zemi zmkli. Foto Tomki Němec • Autor: Respekt

Deset lidí odsouzených až na 28 let vězení – to není připomínka posledních měsíců na Kubě, řeč je o zemi z druhého konce planety. Nejen Castro využívá války proti teroru, aby v jejím stínu likvidoval domácí opozici. To samé udělali v posledním týdnu barmští generálové. Zatčena byla i vůdkyně opozice Aun Schan Su Ťij. Junta dále zabila čtyři příznivce opozice při pouličním protestu. Přitom před rokem byla Su Ťij propuštěna z domácího vězení a všichni čekali, že nastanou lepší časy.

Barmská junta vládne zemi už čtyřicet let, napřed s vlastní formou marxistické ideologie. Od 90. let ale hází tyto myšlenky víceméně za hlavu. Úzká vrstva armádního velení si rozdělila státní majetek a ždímá jej ve svůj prospěch. Obyvatelstvo je chudé a nesvobodné, opozice má sice vlastní stranu a z roku 1989 svobodně zvolené poslance, generálové jim ale moc nepředali.

Můžeme si věřit

V domácím vězení a striktní izolaci je s přestávkami od roku 1989 i držitelka Nobelovy ceny Su Ťij. Loni v dubnu byla ale opět propuštěna na svobodu s generálským slibem, že vláda zahájí s opozicí rozhovory. Nadšenému davu před svým domem pak Su Ťij sdělila, že „do země přichází nový úsvit“ a že „nastává čas na debatu o poměrech v zemi“. Mluvčí vlády poté prohlásil, že není důvod k dalším represím opozice, neboť „jsme přesvědčeni, že si můžeme důvěřovat“.

Su Ťij dostala…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].