Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Mezi dvěma hrůzami

Fotografie: Foto ČTK • Autor: Respekt
Fotografie: Foto ČTK • Autor: Respekt

Rámeček

Arundhatí Roy (1961) pochází z vesnice Ajamanam ve státě Kérala v jižní Indii. V šestnácti letech odešla do Dillí, vystudovala architekturu, pracovala u filmu, psala scénáře. V roce 1997 vydala román Bůh maličkostí (The God of Small Things; česky v r. 2001), za který získala prestižní britskou literární cenu Bookers Prize. (Román byl přeložen do 40 jazyků, ale v samotné Indii se teprve dokončuje překlad do hindštiny; v jazyce autorčiny rodné země ještě nevyšel.) Před rokem vydala knihu esejů The Algebra of Infinite Justice (Algebra nekonečné spravedlnosti), kde vyjadřuje některé ze svých – značně kontroverzních – politických postojů.

Svou, dnes už světově známou, románovou prvotinu jste nazvala Bůh maličkostí. Kdy jste si poprvé uvědomila, že v maličkostech jsou uložena důležitá sdělení?

Je to můj způsob vnímání světa, výsledek genetického uspořádání. Myslím si, že malé věci nejsou jednoduché. Byly pro mne vždycky důležité: vyrostla jsem v malé vesnici. V určitém smyslu to bylo obrovské privilegium vyrůstat na místě, kde nebyly obchody, televize, jenom řeka, hmyz, ryby a vážky. Byl to můj vesmír. A potom knihy. Byla to zvláštní směsice Kiplinga, Shakespeara, ryb a prasat. Mezi těmito světy nebyla žádná hranice. Všechno se vám to vařilo v hlavě dohromady.

Nedává mi to smysl

Jaký je vlastně ten váš bůh?

Já věřím na štěstí…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 39 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].