Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Silvestrovský surrealismus

Fotografie: Kresba Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Fotografie: Kresba Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Silvestrovské televizní estrády mají v Česku téměř magickou moc. Poslední den v roce je sleduje každý druhý Čech a nevadí mu přitom, že se rok co rok program opakuje a pokaždé dostane stejnou dávku jednoduché zábavy. Češi zkrátka televizi milují a vybírat není z čeho.

Poslední den v roce v televizi už dvanáct let vypadá pokaždé stejně. Žádné nové nápady, stačí na obrazovku vypustit všechny české hvězdy, z nichž část stihne převléci kostýmek či sáčko a objevit se hned na několika kanálech najednou.

Nejsmutnější pohled skýtal letos silvestrovský program veřejnoprávní České televize. Na ČT 2 sice běžela po celý večer alternativní hudba, alternativní ovšem natolik, že si na své přišla skutečně jen hrstka fajnšmekrů. Za podporu menšinových žánrů patří Kavčím horám samozřejmě chvála, srovnání obou veřejnoprávních kanálů ale ukazuje, že Česká televize používá druhý program spíše jako snadné alibi, aby mohla na jedničce bezuzdně konkurovat Nově nejhloupější zábavou.

Letitý úkol nalézt inteligentní středněproudou alternativu k estrádám na planetě Nova se opět nepodařil vyřešit a Česká televize působila dojmem, že se o to už ani nepokouší. Letos se od konkurence lišila jen tím, že parodovala její pořady Chcete být milionářem či Nejslabší, máte padáka. Pokusy vymanit se z kopírování Železného se většinou nepodařily. Například scénka dvojice Šteindler a Vávra v duchu známé Alles Gute byla jen slabým…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].