Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Vzpomínky na Sinaj

Izrael byl snad jedinou zemí planety, kde velká většina obyvatel podpořila americké tažení proti Saddámově Iráku – na 78 % židovské populace. Když ale válka skončila až překvapivě brzy, mnozí Izraelci teď možná změní na Spojené státy názor. Washington už začal naléhat na vládu v Jeruzalémě, aby učinila ústupky vůči Palestincům.

Rozhodneme my sami

Vyplatí se likvidace jedné hrozby, rozuměj Saddámova režimu, za cenu bezpečnostních ústupků, které mají přinést mezinárodní body USA? Takovou otázku si kladou lidé v Izraeli v době, která rozhoduje o mírovém projektu George W. Bushe ve stylu něco za něco. V maximálním zjednodušení asi takto: Palestinci se mají zřeknout násilí, Izrael zase alespoň části osad na obsazených územích. Náznaky odpovědí přinesl před týdnem zásadní rozhovor premiéra Ariela Šarona pro deník Ha’arec.

Ariel Šaron je politik, který více věcí neříká, než říká. Na otázku, zda nový palestinský premiér Mahmúd Abbás (známý spíše jako abú Mázin) je lídr, se kterým lze dosáhnout dohody, odpovídá: „Abú Mázin chápe, že je nemožné zdolat Izrael prostředky terorismu.“ Nechť si čtenář vybere, zda je dohoda na dobré cestě, nebo ne. Mnohem důležitější je ale Šaronův přístup k budoucnosti osad na obsazených územích. Hovořil o „bolestných ústupcích“, ale – jak si také všímají izraelští komentátoři – zásadně se vyhnul slovu evakuace. „Nedělal jsem žádné ústupky v minulosti, nedělám je v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].