Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Změnila se Amerika, ne my

Fotografie: Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt
Fotografie: Foto Ludvík Hradilek • Autor: Respekt

MICHAEL LIBAL (61) se narodil v Bruselu. Po studiu dějin a politologie ve Vídni, Berlíně a Tübingenu nastoupil v roce 1971 do služeb německého ministerstva zahraničí, kde v letech 1991 až 1995 šéfoval odboru jihovýchodní Evropy. O tehdejší německé politice vůči Balkánu napsal později knihu Limity přemlouvání. Po roce 1996 stál v čele mise OBSE v Gruzii a působil jako velvyslanec v Kazachstánu. Od roku 2001 je německým ambasadorem v Praze. Michael Libal je ženatý a bezdětný. Jeho rodina po otci pochází z Čech.

Považujete za správné, že se spolková vláda při tak dalekosáhlém rozhodnutí, jako je nesouhlas s americkým tažením na Irák, odvolává na převažující postoj německé veřejnosti, která válku odmítá?

Ano. Pokud se její názor s názorem veřejnosti kryje, může se vláda na převažující postoje klidně odvolat. V případě Iráku jak lidé, tak vláda soudí, že možnosti pro odzbrojení mírovou cestou nebyly vyčerpány a že inspektoři OSN měli dostat další šanci.

Přesto se nelze ubránit dojmu, že vaše vláda má pro svůj postoj dost řekněme oportunistické důvody – v ekonomickém ohledu jí teče do bot, a tak se chce alespoň v tomto lidem zalíbit.

To si nemyslím. Otázka války na Blízkém východě je příliš důležitá na to, aby se vláda řídila takovýmto myšlením. Při vší úctě k názoru těch, kteří si – z jistě pádných důvodů – myslí, že…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].