Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Třikrát na okraj

V té firmě nikdo z branže nechtěl dělat šéfa. Americké letecké firmy mají po 11. září vesměs potíže, ale United Airlines měla největší: za poslední rok a tři čtvrtě vykázala ztrátu 3,8 miliardy dolarů, v poslední době už to bylo osm milionů denně a přinejmenším od ledna byl na spadnutí bankrot. V aerolinkách bývají silné odbory, ale v United Airlines jsou nejsilnější: vlastní 55 % akcí a jejich vliv tomu odpovídá. Ředitele v United Airlines byl nakonec ochoten dělat jen člověk úplně mimo obor, Glenn Tilton z ropné firmy ChevronTexaco. Minulé pondělí, po třech měsících ve funkci, Tilton oznámil bankrot. Znalci z branže mu nic nevyčítají, United Airlines by prý zachránila leda masivní státní pomoc.

Na případu jsou zajímavé dvě věci. Jednak jeho velikost (historicky největší krach v letecké přepravě), jednak právě fakt, že pomoc nepřišla. Za United Airlines se přimlouvalo 131 kongresmanů, ale federální Rada pro stabilizaci letecké dopravy se vzepřela – byly by to prý vyhozené peníze, za pár let by stát zachraňoval firmu zas. Poté, co Bushova vláda pomohla ocelářům a farmářům, je to příjemný šok, napsal uznale Wall Street Journal.

•••

Zkrachovalý penzijní fond Garance (Respekt č. 19/2002) se poměrně rychle dočkal rozsudku: pražská soudkyně Dana Pacholíková ve středu poslala předsedu představenstva Luďka Hůlu za podvod na šest let do vězení. Soudkyně přitom uznala, že…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].