Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

O teroristech mluví všichni

Před dvěma týdny je našli přidušené v odstaveném kamionu, nyní čekají na svůj další osud za mřížemi záchytného zařízení pro cizince. Pětačtyřicet mužů z indického Paňdžábu zaplatilo za svou cestu na vysněný Západ neúměrnou cenu. Převaděči inkasovali peníze, slib ale nedodrželi: místo do Velké Británie je zavezli na dálniční odpočívadlo u českých Lidic a tam je nechali stát v neprodyšně uzavřeném kamionu. “Zaplatil jsem osm tisíc dolarů za to, že mě dovezou do země, kde budu v bezpečí. Ale místo toho mě čekala jen dvouměsíční cesta plná utrpení,” říká jeden ze zachráněných pasažérů, třiadvacetiletý Vidžaj Kumar.

Řekněte mi, proč tu jsem

Dvě hodiny po poledni v den svatého Mikuláše vysvobodili hasiči skupinu 45 mužů z uzavřeného kamionu stojícího na odpočívadle u Lidic. Teprve přivolaná policie sdělila vyděšeným cizincům, kteří u sebe neměli žádné doklady, že jsou v České republice. Poté je rozvezla do záchytných zařízení a zahájila s nimi “řízení o vyhoštění”. Všichni ale požádali o azyl, čímž vyhošťovací procedura na půl roku padla – dokud nebude rozhodnuto.

“Chtěl bych mluvit s policií pro organizovaný zločin,” říká hned na začátku rozhovoru snědý mladík s vyděšeným výrazem ve tváři. “Mohli byste mi aspoň vy říci, proč tu jsem a jak dlouho mě tu budou držet?” ptá se bezradně Ashok Kumar tlumočníka. V zamřížované cele v zařízení ve Velkých Přílepech pak začíná pomalu vyprávět svou verzi…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].