Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Hranice mezi ptákem a člověkem

Již potřetí během čtyř let je území přírodního parku Česká Kanada v ohrožení. Místní zemědělec Miroslav Bindr (48) zničil – podle obvinění – území, kde žily zvláště ohrožené druhy živočichů a rostlin. „Deset let se zdejší krajina měnila k lepšímu, a když se konečně podařilo do ní spoustu rostlin i živočichů vrátit, byla svévolně poškozena,“ říká Petr Hezoun z okresního úřadu v Jindřichově Hradci. K nápravě škody bude podle odborníků zapotřebí čtvrt miliardy korun. Obviněný zemědělec si z toho moc nedělá. „My ty miliony dáme dohromady, to je maličkost,“ tvrdí.

Již potřetí během čtyř let je území přírodního parku Česká Kanada v ohrožení. Místní zemědělec Miroslav Bindr (48) zničil – podle obvinění – území, kde žily zvláště ohrožené druhy živočichů a rostlin. „Deset let se zdejší krajina měnila k lepšímu, a když se konečně podařilo do ní spoustu rostlin i živočichů vrátit, byla svévolně poškozena,“ říká Petr Hezoun z okresního úřadu v Jindřichově Hradci. K nápravě škody bude podle odborníků zapotřebí čtvrt miliardy korun. Obviněný zemědělec si z toho moc nedělá. „My ty miliony dáme dohromady, to je maličkost,“ tvrdí.

Utrpení Hadího vrchu

V opuštěné krajině České Kanady poblíž hranic s Rakouskem se válí těžká podzimní mlha. Dřevěná cedule se státním znakem a nápisem Přírodní rezervace nedaleko zaniklé obce Rajchéřov dává návštěvníkovi tušit, že se nachází na unikátním místě. Území parku bylo před rokem 1989 součástí pohraničního pásma a příroda tu zůstala i po čtyřicetileté vládě komunistů výjimečně zachovalá. Cedule u Rajchéřova střeží rozložitý Hadí vrch, jehož okolí se dostává zvláštní ochrany. Podle odborníků z vládní Agentury ochrany přírody a krajiny ČR zde měli útočiště silně ohrožené druhy zvířat (18 vzácných druhů) i rostlin, které se jinde nevidí. A právě v okolí Hadího vrchu zasáhl majitel zemědělské firmy Miroslav Bindr na počátku léta do chráněného prostředí takovým způsobem, že jeho vzácní obyvatelé už nemají šanci tady dál přežívat. Podle obvinění Bindr…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].