Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Vídeň, bašta pragmatismu

Těžko říct, kdo tuto neděli v Rakousku uteče politickému hrobníkovi z lopaty. V zemi pod Alpami se budou konat předčasné parlamentní volby. Lidovecký kancléř Wolfgang Schüssel doufá, že spolu se Svobodnými, které zjevně čeká tvrdá porážka ve srovnání s jejich minulými volebními výsledky, přece jen dohromady získá dost hlasů k vytvoření vlády. Podobné naděje si dělá i sociálnědemokratický vyzyvatel Alfred Gusenbauer, který by ale nejraději vládl v partě se Zelenými.

Počkejte chvíli

Rakousko by nebylo Rakouskem, kdyby ve hře nezůstávala i tradiční varianta velké koalice – tedy že by si Schüssel a Gusenbauer po volbách padli kolem krku. V tom případě by hrobníkovi z lopaty utekli oba, ovšem ne na dlouho. Nic by předákovi Svobodných Jörgu Haiderovi nepomohlo ke zmrtvýchvstání více než návrat do velkokoaličních časů, kdy v zemi panoval politický útlum.

Jiné koaliční varianty, podobně jako už v předchozích kláních, nepřicházejí v úvahu. A přesto se budou nynější volby od dřívějších lišit. Křivka hlasů odevzdaných Svobodným poprvé výrazně poklesne. Brzy proto poleví tlak vyvíjený Vídní na Česko a Slovinsko v souvislosti s jejich poválečným uspořádáním. Méně frekventovaným slovem se stane také Temelín. Leckterý Rakušan si sice nadále bude myslet, že by jeho země měla zůstat neutrální, pokud možno uzavřená vůči cizincům a že by se ještě chvíli mělo počkat s rozšířením Evropské unie. Ale bude se muset rozloučit s představou, že vláda projeví…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 36 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].