Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Telička stříhá metr

Pavlu Teličkovi se z Černínského paláce dlouho nechtělo. A nejen proto, že chtěl dokončit svojí práci. „Evropu mám rád, ale jsem stále především Čech. Chci i nadále nosit český dres,“ řekl před časem hlavní český vyjednavač s EU na otázku Respektu, jestli by využil možnosti odejít z ministerstva zahraničí na ambasádu do Bruselu či do Londýna, města, které si oblíbil. Teličkovo přání se v lednu příštího roku splní, i když jen z poloviny. Bude nosit český dres, ale právě v Bruselu (který si zase až tak neoblíbil). „Překvapivě“ z něj totiž bude první velvyslanec České republiky – už coby členského státu – v Evropské unii.

Volba nabíledni

„Je předčasné v této chvíli říkat, co budu dělat v lednu,“ odpovídá stručně Telička na přímou otázku, zda se po Novém roce chystá do evropského centra. Stejně tak vyjednavačův odchod odmítá potvrdit tiskový mluvčí ministerstva zahraničí Karel Borůvka, s poukazem na to, že diplomacie má své zákonitosti: „Pokud ten který člověk není schválen druhou stranou, nemůžeme cokoli komentovat.“ Jestliže však Telička dostane posvěcení od belgických úřadů, přibližně v polovině ledna začne pracovat jako stálý zástupce Česka při EU.

Teličkův brzký přesun do Bruselu má svoji železnou logiku, která nespočívá jen v tom, že dosavadní velvyslanec Libor Sečka odchází v prosinci do Říma, a bruselský post tudíž zakrátko osiří. Vše nasvědčuje tomu, že vyjednávání s deseti…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 36 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].