Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Škrty pro ministra Sobotku

Minulý pátek v 13.35 se sněmovnou rozlehl potlesk: státní rozpočet na příští rok prošel do druhého čtení. Na celkovém schodku 111 miliard už se nyní nic nezmění, poslanci však ještě smí přesouvat jednotlivé výdaje. „Uvítáme všechny poctivě míněné návrhy na to, kde ušetřit,“ oznámil ještě před pátečním verdiktem ministr financí Bohuslav Sobotka. „Kdo má takové představy, měl by nám je říct.“ Příležitostí ke škrtům je víc než dost. Poslanci a ministr Sobotka mohou začít třeba v rezortu zahraničí, kde se dějí skutečná rozpočtová kouzla.

Srba jede do Alžíru

Temnou éru bývalého ministra Jana Kavana a jeho generálního sekretáře Karla Srby už šetří policie – má totiž v ruce konkrétní podezření na úplatky při rozdílení zakázek na opravy ambasád v Záhřebu, Nairobi a Alžíru. Mezi stíhanými je i tehdejší šéf investičního odboru Aleš Šatánek. Pouhé srovnání rozpočtů na rok 2002 a 2003 však ukazuje, že ministerstvo vodilo poslance za nos u celé řady dalších investic. Výdaje v této rozpočtové kapitole proto budí rozpaky dodnes.

V rozpočtu na letošek se třeba u položky „rekonstrukce rezidence Washington“ uvádějí celkové náklady 25 milionů a termín dokončení do prosince 2002. Jenže stavba jako by se zázračně prodražila. Nyní v rozpočtu na rok 2003 v téže kolonce stojí náklady 88 milionů. Ještě větší skok pak zaznamenává „nákup a rekonstrukce České národní budovy v New Yorku“: Kavanovi úředníci loni…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].