Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Co změnily volby

Komunální i senátní volby vyhrála ODS, především v Praze a ve větších městech. Dva senátoři ze tří kandidátů usilujících o úspěch v Praze jsou občanští demokraté, magistrát a většinu radnic také ovládne tato strana.

Úspěch, neúspěch

Ještě v sobotu večer se v pražském paláci YMCA radovali členové nově vzniklé strany – Evropští demokraté. „Je to kolosální úspěch,“ zářil nad osmnácti procenty pražských hlasů šéf strany Jan Kasl a ochotně do novinářských mikrofonů vypočítával věci, které chce na radnici změnit.

Druhý den ráno ovšem nadšení opadá. Je totiž již velmi pravděpodobné, že se do rady na pražském magistrátu nikdo z demokratů neposadí. Jan Kasl totiž zásadně odmítá spolupráci s vítězem voleb – ODS (36 %). Připouští sice, že bude jednat s lídrem strany Pavlem Bémem, ale většina zástupců ODS je pro něj naprosto nepřijatelná. Při hlasování se přitom ukázalo, že Evropští demokraté vzali všechny hlasy svým potenciálním partnerům, tedy Unii svobody a lidovcům, nikoli ODS, kterou bývalý primátor obviňuje z podílu na rozbujelé korupci v Praze. „Může za to nízká volební účast. Přišlo hlavně tvrdé jádro komunistů a ODS,“ říká Kasl. Do magistrátu hlavního města volilo pouhých 35 procent lidí. Tedy zhruba o čtyři procenta méně než v komunálních volbách před čtyřmi lety.

„Je to tím, že Unie svobody sedí v levicovém kabinetu. Praha je přitom pravicová,“ vysvětluje propad své strany unionistický…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].