Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Příští útok nemusí vést terorista

Rámeček

JIŘÍ ŠEDIVÝ (49) absolvoval Vysokou vojenskou školu pozemního vojska ve Vyškově a Vojenskou akademii v Brně. V letech 1993–94 studoval na válečné škole americké armády v Pensylvánii. Od poloviny 70. let sloužil na nižších velitelských funkcích v tankovém vojsku, v roce 1985 se stal velitelem pluku. V letech 1994–95 šéfoval elitní 4. brigádě rychlého nasazení, o rok později velel našemu kontingentu IFOR. V květnu 1998 byl jmenován náčelníkem generálního štábu. Jiří Šedivý je ženatý a má dvě dcery. Má hodnost armádního generála.

Válka v Iráku se zdá neodvratná. Mohou být spojenci při svržení Saddáma Husajna tak úspěšní, jako když ho před lety vyhnali z Kuvajtu?

Válka v roce 1991 byla relativně rychlá a cíl byl splněn při velmi nízkém počtu obětí. Teď bych ani neřekl, že cíl je těžší. Ale vývoj války těžko vypočítáte předem - vojenská věda není matematika, je to spíš umění. Mohou samozřejmě nastat velmi složité situace, ale také se může Saddámův režim zhroutit během jednoho dvou dnů.

Kde vidíte hlavní nebezpečí oproti roku 1991?

Tentokrát je vyšší riziko nasazení chemických a možná i biologických zbraní. Nelze se tvářit, že neexistuje, musíme s ním počítat.

Huntington na genštábu

Z Afghánistánu stahujeme nemocnici a vysíláme do oblasti bojovou jednotku na „lov teroristů“. Ti lidé budou dobrovolníci, nebo to dostanou příkazem?

Jsou to dobrovolníci, kteří jdou spontánně, i když se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].