0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Scéna28. 7. 20023 minuty

Scéna (29. 7. - 4. 8. 2002)

Pištěkovy sedmdesátiny

Na státním hradě Bítov probíhá výstava uspořádaná k sedmdesátým narozeninám akademického malíře a kostýmního návrháře Theodora Pištěka. Vystaveny jsou kostýmní a filmové návrhy z let 1960–2001 ze 17 filmů a muzikálů (dohromady ovšem Theodor Pištěk navrhl kostýmy pro více než 150 filmů). Většina z původních kostýmů se nedochovala, expozice se tedy musí spokojit s návrhy či replikami. Blízký přítel prezidenta Václava Havla navrhoval také uniformy hradní stráže. Z Pištěkových filmových prací připomeňme alespoň ty nejznámější: návrhy pro filmy Františka Vláčila Marketa Lazarová či Údolí včel a především oskarový úspěch za kostýmy pro Formanova Amadea. S Formanem návrhář spolupracoval i na dalších filmech, za kostýmy pro snímek Valmont byl odměněn Cézarem. Kostýmní návrhy vystavuje Theodor Pištěk vůbec poprvé, pro příští rok ale spolu s galeristou Peckou připravuje rozsáhlou retrospektivu svého malířského díla, doplněnou monografií.

Literatura

Nakladatelství Mladá Fronta vyhlašuje jubilejní 15. ročník Ceny Jiřího Ortena pro mladé autory. Až do středy je možné zasílat do nakladatelství literární díla, která byla vydána knižně nebo jejichž podstatná část byla publikována časopisecky. Podmínkou pro účast je věk do třiceti let.

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Tanec a divadlo

V pražském divadle Alfred ve dvoře proběhne v úterý a ve středu přehlídka současného slovenského tance. Diváci uvidí představení In a minor key, pohybovou kreaci…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc