Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Scéna

Scéna (29. 7. - 4. 8. 2002)

Pištěkovy sedmdesátiny

Na státním hradě Bítov probíhá výstava uspořádaná k sedmdesátým narozeninám akademického malíře a kostýmního návrháře Theodora Pištěka. Vystaveny jsou kostýmní a filmové návrhy z let 1960–2001 ze 17 filmů a muzikálů (dohromady ovšem Theodor Pištěk navrhl kostýmy pro více než 150 filmů). Většina z původních kostýmů se nedochovala, expozice se tedy musí spokojit s návrhy či replikami. Blízký přítel prezidenta Václava Havla navrhoval také uniformy hradní stráže. Z Pištěkových filmových prací připomeňme alespoň ty nejznámější: návrhy pro filmy Františka Vláčila Marketa Lazarová či Údolí včel a především oskarový úspěch za kostýmy pro Formanova Amadea. S Formanem návrhář spolupracoval i na dalších filmech, za kostýmy pro snímek Valmont byl odměněn Cézarem. Kostýmní návrhy vystavuje Theodor Pištěk vůbec poprvé, pro příští rok ale spolu s galeristou Peckou připravuje rozsáhlou retrospektivu svého malířského díla, doplněnou monografií.

Literatura

Nakladatelství Mladá Fronta vyhlašuje jubilejní 15. ročník Ceny Jiřího Ortena pro mladé autory. Až do středy je možné zasílat do nakladatelství literární díla, která byla vydána knižně nebo jejichž podstatná část byla publikována časopisecky. Podmínkou pro účast je věk do třiceti let.

Tanec a divadlo

V pražském divadle Alfred ve dvoře proběhne v úterý a ve středu přehlídka současného slovenského tance. Diváci uvidí představení In a minor key, pohybovou kreaci…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 40 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].