Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Chyběla tam přidaná hodnota

Rámeček

PAVEL BÉM (nar. 1963 v Praze) vystudoval Lékařskou fakultu UK v Praze, postgraduálně získal na téže fakultě diplom v oboru psychiatrie a později diplom v oboru léčení a prevence drogově závislých. V letech 1991–92 absolvoval stáže na Johns Hopkins University v Baltimoru a na univerzitě v Rochesteru (USA). Působil v psychiatrické léčebně v Kosmonosích, později na Psychiatrické klinice FVL UK v Praze; r. 1990 se stal ředitelem a psychiatrem Centra pro drogově závislé ve fakultní nemocnici, o dva roky později šéfem Kontaktního centra pro drogově závislé v Praze a v r. 1994 generálním tajemníkem vládní Mezirezortní protidrogové komise. V roce 1998 se stal starostou Prahy 6 za ODS. P. Bém je členem řady mezinárodních organizací zabývajících se problematikou drog a autorem mnoha odborných publikací. Je ženatý a má dva syny.

Proč ODS ztratila schopnost přitáhnout nové voliče?

ODS nabízí už deset let přibližně totéž. Princip nezadlužené budoucnosti a štíhlého a zároveň vnitřně konzistentního státu, který příliš nezasahuje do života člověka. To není nic nového, není to něco, o čem by se dalo s nadšením psát a čemu by se dalo - řeknu to dost otevřeně - začít naivně věřit. To je jeden z důvodů, proč si myslím, že se ODS nepodařilo získat příliš mnoho nových voličů.

S neúspěchem je třeba něco dělat, možná něco změnit. Není ODS například v bodě, kdy je třeba vyměnit předsedu, protože víc lidi odpuzuje, než přitahuje?

Dovolím…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].