Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Udělala jsem to ze zoufalství

Rámeček

TÁŇA FISCHEROVÁ (1947) pochází z Prahy. Po dvou letech studia na brněnské Janáčkově akademii múzických umění nastoupila do pražského Činoherního klubu, odkud musela v roce 1973 odejít. Krátce pracovala v Divadle Jiřího Wolkera, po narození syna s postižením nemá stálé angažmá. Hostuje v různých divadlech, spolupracovala zejména s Janem Kačerem a Evaldem Schormem. Točila filmy s Antonínem Mášou, Jaromilem Jirešem a Miloslavem Lutherem. S Martou Kubišovou a Janem Kačerem moderuje televizní Adventní koncerty a působí v Lyře Pragensis.

Myslíte, že občanské aktivity dokážou víc než úřady?

O tom jsem přesvědčena, jde o sdružení lidí, kteří mají k něčemu vztah. Nebýt těchto aktivit, tak se o spoustu záležitostí, např. o bezdomovce, nikdo nestará.

Proč jsou k tomu členové sdružení vhodnější než státem placení úředníci?

Úředník tam není proto, aby měl srdce, ale aby vykonával administrativní úkony.

Přesto občanská sdružení nemají podporu ve společnosti.

Jestli se něco za těch dvanáct let povedlo, tak jsou to tyto křehké a slabé, ale přece jen výhonky občanské společnosti. Skoro v každém městě vznikne skupina lidí, kteří mají třeba postižené děti a nemohou je nikam dostat, tak si zařídí nějakou místnost a začne to fungovat. Nebo skupina nemocných. Taková sdružení vznikla po celé zemi a je to úžasné. Velmi mě mrzelo, že se jim loni ubraly peníze, takže polovina je na hranici zániku. Věřím, že to nová…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 44 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].