Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Z minulého týdne

Pondělí - Počínaje prvním dubnovým dnem se stalo jediným zákonným platidlem v Černé Hoře euro. Společná evropská měna nahradila německou marku, která se tu používala od podzimu 1999 společně s jugoslávským dinárem. Kromě Černé Hory přijalo euro za svou oficiální měnu také Kosovo.

Úterý - Srbský premiér Zoran Djindjič prohlásil, že vláda v Bělehradu vydá hledané válečné zločince Mezinárodnímu trestnímu tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY) v Haagu. Musí s tím však souhlasit jugoslávský prezident Vojislav Koštunice, který je ale zásadně proti. Djindjič tak reagoval na zmrazení pomoci pro Jugoslávii ze strany USA ve výši 40 milionů dolarů. Washington se pro tento krok rozhodl poté, co srbská vláda nevydala ICTY k 1. dubnu patnáctku osob obviňovaných z válečných zločinů, mezi nimiž je i současný srbský prezident Milan Milutinovič.

Středa - Po dlouhých letech občanské války má Afghánistán opět oficiální národní armádu. Jejích prvních 600 příslušníků předvedlo na slavnostní ceremonii v Kábulu řízný pochod. „Cítím se jako sopka emocí,“ řekl prozatímní premiér Hamíd Karzáí dojatě. Prohlásil, že napříště nebude nikomu dovoleno, aby disponoval soukromou armádou. V zemi se ale ozývají skeptické hlasy, zda budou mít národní vojáci při hluboké tradici klanových vůdců vůbec respekt.

Středa - Kurdský otec, který v lednu údajně kvůli cti zavraždil ve švédské Uppsale svou dceru, dostal doživotí. Soud při…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].