Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

I liberálové mají sociální cítění

Rámeček

GABRIEL EICHLER (52) se narodil v Bratislavě. V 18 letech sám emigroval do Spojených států a vystudoval ekonomii na univerzitách v Bostonu a v Chicagu. Většinu kariéry strávil v Bank of America, kde se stal hlavním mezinárodním ekonomem. Po roce 1989 se vrátil do Československa. Několik let byl místopředsedou správní rady ČEZ a odpovídal za financování společnosti. Koncem roku 1998 ho slovenská vláda a banky požádaly, aby se ujal tehdy krachujících Východoslovenských železáren Košice. Jeho mise byla úspěšná: po dvou letech se o podnik začali ucházet renomovaní investoři, z nichž si vláda vybrala americkou U. S. Steel. G. Eichler je svobodný, žije střídavě ve Spojených státech a v České republice. V současnosti vyjednává za U. S. Steel s českou vládou o koupi místních oceláren, především Vítkovic a Nové huti.

Minulý týden Bushova vláda uvalila vysoká dovozní cla na ocel. Většinu života jste pracoval ve Spojených státech, zároveň jste na konci 90. let řídil košické železárny VSŽ - takže co na to říkáte?

Překvapilo mě to, zvlášť od republikánského prezidenta. V ocelářství ale všude na světě, i v Americe, panuje socialismus. I když už toto odvětví nezaměstnává tolik lidí jako dřív, pořád mají oceláři silný pocit pospolitosti, daleko víc než jinde spoléhají na vyjednávání s vládou a s odbory. Řekl bych, že ocelářství je v tomto směru tak pětadvacet let za ostatním průmyslem. Jen na okraj: když U. S. Steel kupovala VSŽ Košice,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 38 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].