Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Co když je člověk udělaný jinak

Rámeček

KAROL (EFRAJIM) SIDON se narodil roku 1942 v Praze. Po studiu na FAMU pracoval jako dramaturg a redaktor (Literární noviny, Listy), od roku 1972 nesměl publikovat a živil se jako pomocný dělník, prodavač tisku a topič. Patřil k prvním signatářům Charty 77, o šest let později odešel do NSR, kde studoval hebraistiku na heidelberské Hochschule fur judische Studien. Rabínská studia ukončil roku 1992 v Jeruzalémě, téhož roku byl v Praze uveden do úřadu vrchního zemského a pražského rabína. Je autorem řady esejů, divadelních a rozhlasových her, filmových scénářů a próz. Karol Sidon je ženatý, má čtyři děti.

Od září mají Židé rok 5762 od stvoření světa. Jak vlastně tu dobu určili?

Podle Talmudu uběhlo od stvoření světa do vyhnání Adama a Evy z ráje dvanáct hodin. Není to ale náš čas, jde o jiný časosvět. Od té doby se dají generace už řádně počítat až k Mojžíšovi a východu Židů z Egypta. Pak zase existuje zmínka o tom, jak dlouho se stavěl Šalamounův chrám, a to se už pomalu dostáváme do historického času, v němž existují záznamy o jednotlivých králích. Něco tam falíruje, ale učenci došli k tomuto číslu.

Po Novém roce, po deseti dnech pokání, na Den smíření, jsou podle tradice spravedliví zapsáni do Knihy života. Jedna stará židovská moudrost však říká: „Přestože mi byl život vnucen, musím mu dát nějaký smysl. Těžký úkol, lépe by bylo se nenarodit, jenže komu se to podaří? Možná jednomu z milionu.“

Když člověk uváží, co…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 37 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].