Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Systémově a bez emocí

Rámeček

DUŠAN CHMELÍČEK (33) pracoval po studiu na Právnické fakultě UK jako právník u Krajského obchodního soudu, v Moravia Bance a v České spořitelně. Také svou rychlou kariéru v České televizi začal roku 1998 jako právník; o rok později se stal ředitelem pro strategický rozvoj, letos v únoru byl jmenován generálním ředitelem. Je ženatý, má dva syny, rád běhá a rád se vrací na rodnou Moravu.

Za poslední tři roky neuplynul snad ani měsíc, aby kolem České televize nebylo rušno. Padají generální ředitelé, rady, dramaticky odcházejí populární moderátoři i ředitelé zpravodajství. Čím to je?

Souhlasím s vaším pohledem, i když to možná normální diváci tak nevnímají. A přiznávám, že to televizi a její stabilizaci neprospívá. Dokud ale nebude pevná dovnitř, nebude mít ani v očích veřejnosti autoritu, které se těšila třeba na počátku devadesátých let. A to je můj hlavní úkol - kromě formálních, ale nutných věcí, jako je statut, organizační řád televize, vysílací schéma, mi jde především o to vybrat si lidi, kterým budu věřit a hlavně kterým budou věřit ty tři tisíce lidí, kteří v televizi pracují.

Máte pocit, že se vám daří si takové lidi vybrat?

Myslím, že určitě. Příkladem může být skupina, která vznikla kolem toho nejdůležitějšího, co se v televizi právě tvoří: nového vysílacího schématu.

Největším terčem politiků i Rady pro televizní vysílání je zpravodajství. Jak s vaší tezí o úspěšném uklidnění situace ladí…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 30 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].