Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Jednou to praskne

Za ta léta, kdy se Miloš Zeman pohybuje na vrcholu české politiky, jsme si už zvykli na ledacos. Alkoholem posílený vulgární slovník, mávání falešnými „dokumenty“ obviňujícími politické nepřátele, Hrad a americké ministerstvo zahraničí z přípravy státního převratu či „dokazujícími“ snahy zavést v zemi policejní stát, nikdy nevysvětlené výlety za temnými existencemi do Bambergu, ignorování soudních rozsudků, to vše, po pravidelné následné blamáži vysvětlované - snad až na náklonnost k becherovce - velkým spiknutím.

Přesto jeho zatím poslední číslo v kauze Olovo překonává vše, co kdy premiér předvedl. Zemanův postoj k aféře, v níž se snoubí zvrácené estébácké praktiky jeho nejbližších spolupracovníků s otevřenou touhou zavřít kriminálem ústa nepohodlným novinářům, staví společnost před zásadní otázku: Pokud tahle aféra skončí jako ty minulé, tedy ve vytracenu, co je na řadě příště? Čeho všeho se ještě od muže, který právě řídí zemi, můžeme vlastně dočkat?

Nixon byl hlupák

Průběh posledních deseti dní stojí za krátkou rekapitulaci. Poté, co MF Dnes oznámila, že podle policejní výpovědi jednoho ze Zemanových poradců Zdeňka Šarapatky vyrobil plán na zákulisní likvidaci Petry Buzkové další z premiérových rádců, někdejší propagandista SSM Vratislav Šíma, vytáhl předseda vlády těžké a vlastně už ozkoušené zbraně. Celé Olovo vymyslela vlivná a bohatá instituce, aby zdiskreditovala jeho a celou stranu. Novinkou jsou zcela nezakryté výhrůžky novinářům…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 28 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].