Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Levné buřty, pivo nebo příliš laciná jablka prodávaná pod výrobními náklady. Tomu by se podle zástupců zemědělců i části politiků měl udělat jednou provždy rázný konec, protože to ničí české potravináře. Sociálnědemokratický poslanec Ladislav Skopal chce s podporou svých spolustraníků a komunistů příští týden navrhnout, aby tyto praktiky zakázal zákon. V záměru za ním stojí i ministerstvo financí.

V praxi to dle Skopala vypadá tak, že samoobsluhy nakupují mléko či maso za nižší ceny, než jsou ceny výrobní, a prodávají je levně zákazníkům. A až si na to zákazníci zvyknou, ceny opět zvýší, aby si vyrovnaly ztráty. Mezitím zkrachují konkurenční maloobchodníci a také čeští zemědělci. Tato snaha o ovládnutí trhu se odborně nazývá využití predátorských neboli dravčích cen. Jenže existuje skutečně takové chování? Je to sice teoreticky možné, ale velmi nepravděpodobné. Dlouhodobý prodej pod náklady je totiž příliš drahý a natolik riskantní, že by se podnikům nevyplatil. Konkurenti se mohou znovu objevit velmi brzy po zvednutí cen a zákazníci zase ztratit jako pára nad hrncem. Jedinou možností, jak dlouhodobě zaručit uměle nízké ceny, je mít v záloze například právně zaručený monopol či přístup ke státním dotacím.

V případě supermarketů v Čechách jde mnohem spíše o snahu stlačit co nejvíce výkupní ceny potravin a také o další formu konkurenčního boje: část zboží se dočasně zlevní tak, že na něm nevydělá nic ani supermarket, ale naláká tím zákazníky, a ti koupí i jiné…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 62 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].