0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Kultura16. 4. 20008 minut

Filozofův návrat z očistce

Leccos nasvědčovalo tomu, že Jean-Paul Sartre, svého času snad nejznámější spisovatelská a filozofická osobnost vůbec, skončí jako neživá figura v učebnicích a zaprášených lexikonech. U nás se ho úspěšně pokusila vymazat z obecného povědomí komunistická normalizace. Ale ani jinde, včetně Francie, nebyla po autorově smrti 15. dubna 1980 pro Sartrův odkaz situace růžová.

Návrat z očistce

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Letošní dvacáté výročí jeho úmrtí však už počátkem roku dalo ve Francii do pohybu nebývalou vlnu publicistických aktivit. Asi nejpozoruhodnějším počinem je kniha Sartrovo století, jejímž autorem je filozof a spisovatel Bernard Henri-Lévy. Ukazuje se tedy, že Jean-Paul Sartre není odepsanou figurou. Naopak, podle informací deníku Le Monde má ve Francii stále dostatek čtenářů, kteří ho obdivují a angažují se v debatě, v níž se ukazuje rozporuplnost jeho osobnosti. Právě ta umožnila vznik palety nejrůznějších názorů na Sartra: jedni ho považují za typického intelektuálního teroristu, který okamžitě exkomunikoval všechny, kdo s ním nebyli zajedno. Jiní oceňují, že byl archetypem angažovaného spisovatele a prvním filozofem, který pronikl do masových médií. Samozřejmě, že Sartrovi těžko někdo odpáře jeho politické úlety. Ostatně - týdeník Le Nouvel Observateur zveřejnil i jakousi malou antologii Sartrových omylů, ze které vybíráme:

Jean-Paul Sartre o Sovětském svazu - deník Libération, červenec 1954: Obyvatelé Sovětského svazu mají v zemi naprostou svobodu…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc