Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Bankrotem k záchraně

Do kanceláře generálního ředitele ZPS Zlín se ten neoholený muž v džínách, vestě a ošlapaných teniskách odpohledu nehodí. Chová se však s šéfovskou sebejistotou - teď právě jednoduchou angličtinou domlouvá z ředitelského telefonu návštěvu japonských investorů.

Konkurzní správce Roman Rais (33) řídí fabriku z rozhodnutí brněnského obchodního soudu už sedm týdnů. Pád zlínských Závodů přesného strojírenství je po Chemapolu druhý největší tuzemský bankrot, ve třinácti podnicích tu pracuje téměř čtyři tisíce lidí. Pokud Raisovi vyjdou jeho plány, zapíše se konkurz zlínského koncernu do historie hlavně svou rychlostí. Je to neuvěřitelné, ale už v březnu mají mít hlavní provozy nového vlastníka.

Kolik stojíte vy?

Na letošní 5. říjen zlínští strojaři nezapomenou. Do vrátnice vešel beze slova Rais se třemi pomocníky, vypojili zdejší bankomaty, zapečetili všech dvacet podnikových pokladen i archiv, zabavili obchodní knihy a překvapenému generálnímu řediteli Radomíru Zbožínkovi ukázali čerstvé soudní rozhodnutí, jímž veškerá práva přešla na správce. „Jinak to bohužel nešlo. V prvních hodinách po rozsudku se obvykle ztrácejí smlouvy i majetek,“ vysvětluje Rais. Následovala mimořádná schůze ředitelů, na které každý dostal od správce jednoduchý pokyn: napsat mzdu, na jakou se nyní cení. „Snížili jsme si platy o 30–40 procent,“ přiznává výrobní ředitel Pavel Křížka. Manažeři ale mají slíbené prémie, pokud zvládnou financovat výrobu. Snižování mezd se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 30 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].