Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Nomura nebude riskovat své jméno,

Přestože smlouva o prodeji naší čtvrté největší banky, Investiční a Poštovní, byla uzavřena už před měsícem (viz Respekt č. 6/98), začíná se tato nejdůležitější privatizace letošního roku protahovat. Čeká se na konečné slovo vlády i samotného kupce, japonské banky Nomura.

Ministr financí Ivan Pilip ale prodej IPB už jednou stáhl z programu vlády. Nomura, která má za 36 procent akcií zaplatit 2,9 miliardy korun a zvýšit základní jmění banky o 6 miliard, zatím pouze potvrdila zájem o koupi, ale dala si nové podmínky. Minulé úterý ministr Pilip překvapivě prohlásil, že k Nomuře už nemá důvěru.

Zůstane tedy banka polostátní? Doplní se její kapitál z peněz daňových poplatníků? Hlavní vyjednávač české strany, předseda Fondu národního majetku Roman Češka, k tomu nevidí žádný důvod: „Nomura se chová zcela logicky a já jsem k ní rozhodně důvěru neztratil.“

O co se tedy hraje? Co má znamenat poslední dopis Nomury?

Nomura říká, že kontrakt podepíše, ale chce ujištění, že týden po jejím vstupu do Investiční a Poštovní banky nebude banka zavřena nebo zbavena licence. Na tom nevidím nic divného. Udělal bych na jejím místě totéž.

Takže něco takového skutečně hrozí?

Nehrozí. Nomura ale ví, že stát nikdy neměl Investiční a Poštovní moc v lásce a že se o ní ani tady v novinách nepíše nejlépe. Takže vám i mně ta možnost připadá nepravděpodobná, ale chtějí…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].