Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Dejte mi auto s šoférem a já půjdu

Na všechny dosavadní ministry české konzervativní vlády působila funkce tak narkotizujícím způsobem, že se při odchodu z ní museli podrobit speciální odvykací kúře. Zajímavé ovšem je, že tuto zvláštní "českou" přitažlivost exekutivní moci předpověděl už náš první parlament po rozpadu federace. Byli to totiž právě jeho poslanci, kteří prozíravě vydláždili přechod členů vlády do normálního života řadou úlev a znaků pozbyté moci.

Na všechny dosavadní ministry české konzervativní vlády působila funkce tak narkotizujícím způsobem, že se při odchodu z ní museli podrobit speciální odvykací kúře. Zajímavé ovšem je, že tuto zvláštní „českou“ přitažlivost exekutivní moci předpověděl už náš první parlament po rozpadu federace. Byli to totiž právě jeho poslanci, kteří prozíravě vydláždili přechod členů vlády do normálního života řadou úlev a znaků pozbyté moci. Nemohli se přitom nikde inspirovat, protože jinde ve světě - ať už na Západě či v Polsku nebo Maďarsku - žádná podobná péče neexistuje.

Nabrat rytmus

Nejdůležitějším úkolem odvykacího procesu je, aby se bývalý člen vlády znovu naučil pohybovat světem samostatně, a především za své. Má na to dost času: na první tři měsíce si totiž od státu může půjčit auto (se šoférem či bez něj), ke kterému dostane neomezenou tankovací kartu. Přestože Klausova vláda občany často poučovala o nutnosti stát na vlastních nohou, být skromný a šetřit, možností využít speciálních výsad nepohrdl nikdo z jejích odcházejících členů.

Příkladem jde sám expremiér, který ve služebním BMW s majáčkem při cestách na stranické mítinky ukazuje, že odvyknout vrchnostenskému pojetí politiky není v Čechách snadné. Vozový park po posledních změnách ve vládě prořídl zejména na ministerstvu vnitra. Služební vozy si totiž ponechali oba předchozí šéfové, Jan Ruml i Jindřich Vodička. "Užívám auto s řidičem i bez řidiče, podle toho, kam jedu. Na velké vzdálenosti…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].