Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Lidé si myslí, že jsou něčím výjimeční

Ing. TOMÁŠ ZÍDEK (39) absolvoval Vysokou školu zemědělskou v Praze a postgraduální studium ochrany životního prostředí na Karlově univerzitě. Od roku 1990 se zabývá ekologickým zemědělstvím. Pracoval jako referent na ministerstvu životního prostředí a jako ředitel odboru ekologie na ministerstvu zemědělství. Dnes je předsedou ministerského výboru, který udílí označení „ekologická farma“, a vede Nadaci pro ekologické zemědělství, jež (díky příspěvkům ze zahraničí) propaguje ekologické způsoby hospodaření včetně humánních chovů zvířat. Pěstuje masožravé rostliny a rád cestuje. Je ženatý, má tři děti, trvale žije v Praze.

Vaše nadace vystupuje proti tomu, jak se dnes zachází s hospodářskými zvířaty. Co se vám vlastně nelíbí?

Chovem zvířat ve velkovýkrmnách se dopouštíme neuvěřitelného týrání. Podstata je stejná jako v koncentrácích v Rusku nebo za druhé světové války. Zvířata jsou prostě nacpaná na malém prostoru, nemohou se pohybovat, lehnout si, otočit se. Kromě potravy nemají žádné další základní potřeby zajištěny. Rok nebo tři čtvrtě roku prožijí v hrozném stresu, a pak jsou snědena.

Proč jsou k tomuto trápení lidé lhostejní?

Těžko říci. Rozhodně ale pro to nemají sebemenší oprávnění. Je potřeba si uvědomit, že máme stejný enzymatický systém, stejnou stavbu těla a stejné vnímání světa jako mnoho zvířat. Jediné, čím se od nich lišíme, je trochu větší mozek a nějaké schopnosti z toho vyplývající. Zvířata…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].