0:00
0:00
Astrounat Brázda
Odvaha nejen číst

Komentáře24. 5. 19985 minut

Falbr for premier

Tři letošní největší zaměstnanecké akce proběhly právě minulý týden: na svém druhém sjezdu jednala Českomoravská konfederace odborových svazů, v Praze demonstrovali členové zemědělských družstev a státní zaměstnanci ohlásili výstražnou stávku.

Sjezd odborářů proběhl zcela korektně a byl nenápadným, nicméně nepřehlédnutelným triumfem jejich staronového šéfa Richarda Falbra. Naopak organizátorům demonstrací a stávek může jen blázen věřit, že se termín jejich protestu kryje s blížícími se volbami „jen náhodou“. Přitom nejde ani tak o nesmyslnost jejich žádosti o zvýšení platů, kterou by měsíc před volbami nemohl vyplnit ani mimořádně populistický premiér, a už vůbec nevadí, že chtějí v předvolebním boji podpořit levici. Skandální je pokrytectví, se kterým zapírají skutečný důvod svých akcí. Bez nejmenšího ostychu tak dělají z občanů pitomce.

Události minulého týdne daleko překračují hranice odborů. Ukazují, jakou hrozbu, ale zároveň nesmělou naději pro nás znamená očekávaný návrat levice k moci.

Nic než prachy

↓ INZERCE
Inzerce Budvar
Inzerce Budvar

Více či méně úzká spolupráce odborů se sociálním demokraty je běžná ve většině západoevropských zemí. Co je na tom divného, že organizace hájící zájmy zaměstnanců mají k sobě blízko? V Česku ale takové spojenectví vzbuzuje nepříjemné vzpomínky na únor 1948, kdy odboráři a sociální demokraté pomáhali komunistům zavést diktaturu. I když něco takového v současné chvíli nehrozí, stejně mohou odboráři svými požadavky společnost úspěšně…

Předplaťte si Respekt a nepřicházejte o cenné informace.

Online přístup ke všem článkům a archivu

Články i v audioverzi a mobilní aplikaci
Možnost odemknout články pro blízké
od 150 Kč/měsíc