Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Co nejširší frontu

Napětí na východě Afriky se v poslední době opět zvětšilo. V centru pozornosti se ocitl Súdán. Chartúmský režim, který Eritrea a Etiopie obviňují ze šíření militantního islámu, obě země nařkl, že jsou nástrojem amerického úsilí destabilizovat Súdán. Někteří pozorovatelé tvrdí, že bez vnějšího zásahu hrozí další kolo krveprolévání a hladomorů.

Azyl pro teroristy

Náznaky čehosi ponurého bylo možné pozorovat již počátkem devadesátých let. Tehdy vlády Egypta, Etiopie, Eritreje a Ugandy obvinily súdánský fundamentalistický režim z podpory militantních živlů v oblasti. Podle současných amerických a egyptských zpravodajských informací se po celém Súdánu nalézá 10 až 13 táborů, v nichž se cvičí teroristé z celého světa. Súdánská vláda toto tvrzení odmítá. Nemůže ale popřít, že poskytuje militantním muslimům azyl. Učebnicovým příkladem je saúdský miliardář Usama Ibn Laden, který je považován za jeden z hlavních finančních zdrojů světového terorismu s islámským pozadím.

Na oplátku okolní státy umožňují relativně svobodné působení súdánských opozičních skupin sdružených v Národní demokratické alianci na svém území. Loni v prosinci tato guerilla vyhlásila fundamentalistům prezidenta Bašíra válku. O měsíc později začaly první bitvy. V hlavním sídle rebelů Káhiře tvrdí jejich mluvčí Farúk Abú Ísá, že jeho organizace jasně usiluje o svržení vlády. Uvádí, že režim prezidenta Omara Bašíra a předsedy parlamentu Hasana Turábího je považován za nepřijatelný…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].