Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Pro čest prezidenta

Poslední víkend před svým odsouzením na dva a půl roku byl kyrgyzský novinář Yrysbek Omurzakov smířen s osudem. „Skutečnost s tím nemá nic společného,“ říká tiše. „Úřady chtějí dát nezávislým novinářům v této zemi lekci a já mám být jejich nejnovější fackovací panák.“ A i když zatím zůstává na svobodě a odvolává se, jeho případ ukazuje současné poměry, společné řadě postsovětských zemí.

Co spáchal Omurzakov

Omurzakov pracuje pro nezávislé noviny Res Publica se sídlem v Bišeku, hlavním městě Kyrgyzstánu. Provinil se tím, že napsal článek, který odsuzoval podmínky bydlení v ubytovně místní továrny. Článek byl založen na nezprostředkované reportáži na vlastní oči a doplněn výpověďmi ubytovaných. Avšak ředitel továrny zažaloval Omurzakova za nactiutrhání. Když letos na jaře začal soudní proces, zaměstnanci továrny se scházeli v zástupech, aby svědčili ve prospěch Omurzakova. Tvrdili, že podmínky v ubytovně jsou skutečně mizerné. Stání bylo odročeno.

V obnoveném řízení se svědectví dělníků v soudních záznamech už nenašla, a nenašli se ani žádní noví dělníci, kteří by zaujali místa svědků. Omurzakov říká, že jim pohrozili propuštěním z práce, kdyby se prý objevili u soudu. Naopak se dostavilo nepřeberné množství zaměstnanců, kteří svědčili ve prospěch ředitele. Omurzakov byl uznán vinným. Není první a - jak tvrdí novináři a aktivisté hnutí za lidská práva v Kyrgyzstánu - asi nebude ani poslední.

Omurzakovova nadřízená, šéfredaktorka listu…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 19 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].