Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Někdy jsme záměrně ostřejší

IVAN MAŠEK (49) studoval ekonomii na VŠE a psychologii na FF UK. V sedmdesátých letech pracoval jako pomocný dělník a posléze jako programátor. Patří k signatářům Charty 77 a je jedním ze zakladatelů ODA. Od roku 1990 působí jako poslanec (nejprve za OF), dnes je předsedou poslaneckého klubu své strany. Hlásí se k neoliberalismu a neokonzervativismu (proslul zejména svými střety s Vladimírem Dlouhým), letos v květnu založil Pravou frakci, která ostře kritizovala vládní koalici i nové vedení aliance. Je všeobecně považován za hlavu tzv. fundamentalistického křídla ODA.

Mašek je potřetí ženatý, má jednu dceru.

Za několik dnů bude parlament hlasovat o rozpočtu na příští rok. Vy jste řekl, že návrh v prvním čtení podpoříte, ale že v dalším kole nepodpoříte zvýšení spotřební daně z cigaret. Takže pokud vám ostatní strany nevyhoví, nebudete pro rozpočet hlasovat?

Takhle jsem to neřekl. Uvidí se po prvním čtení. Při dalším projednávání ve sněmovně určitě dojde ve vládním návrhu k nějakým změnám, a já vám teď neumím říci, jaké povahy budou. Ano, my budeme hledat ještě další zdroje v rozpočtu tak, aby nebylo třeba spotřební daň z cigaret zvyšovat. Jiné strany však budou prosazovat jiné věci - a jaký bude výsledek, neumím předpovědět. Pokud budou například výrazně sníženy výdaje na armádu třeba ve prospěch dotací do zemědělství a ohrožen tím náš vstup do NATO, rozpočet určitě nepodpoříme. Nemyslím ale, že to bude tak…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 21 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].