Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Cudní pátrači

Každý pátý Čech už celé měsíce usedá ve čtvrtek před televizní obrazovku, aby sledoval další příhody hrdinů seriálu Akta X. Podobný zájem o osudy agentů FBI Foxe Muldera a Dany Scullyové projevují obyvatelé dalších třiapadesáti zemí, v nichž je nyní seriál vysílán. Podle filmových kritiků spočívá jeho úspěch v tom, že se stal kultovní záležitostí. Trochu paradoxně však stále schází uspokojivá odpověď na otázku, čemu za to film vděčí.

Ixofilomanie

Akta X už dávno nežijí pouze televizním životem. Jeho hrdiny lze najít na videokazetách, v kině, v komiksech, v knížkách, ale také v podobě nesčetných suvenýrů. Zapálení stoupenci seriálu, které najdeme na celém světě, si říkají „ixofilové“ (od původního názvu filmu X-Philes) a sbírají všechno, co s filmem nějak souvisí. Po každém díle si také (nejčastěji prostřednictvím Internetu) vyměňují názory, z nichž je možné se dozvědět, oč je kohoutí krev lepší než krev poraženého berana při zažehnávání duchů nebo co mají volné radikály kyslíku společného s předčasným stárnutím.

V zápalu těchto diskusí se účastníci nezřídka odvolávají na argumenty čerpané ze skutečných akt X o nevyjasněných případech, jež jsou vedeny americkým Federálním vyšetřovacím úřadem. Rozhodnutí o jejich založení vydal už v roce 1946 Edgar Hoover. Zprávy o UFO, jevy spojené s parapsychologií či zneužitím genetiky bychom v nich ovšem hledali marně.

Nezdá se, že by nebývalý úspěch seriálu vyvolala jeho tematika. Ufologie, plnící…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 22 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].