Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Jak překonat Bismarcka

Když chtěli tvůrci legendárního všeumělce Járy Cimrmana ve hře „Lijavec“ přiblížit „staré dobré časy“ monarchie, názorně vyjádřili délku panování Františka Josefa I. Představte si šestiletého chlapce, který jde do školy v roce 1848, kdy císař nastoupil na trůn - posadí se do škamny a vedle tabule vidí obraz Františka Josefa I. Uběhne dvacet let - a syn tohoto chlapce vidí opět obraz Františka Josefa I. A to se opakuje každých dvacet let až do roku 1916… Vedle školní tabule stále visí tentýž nesmrtelný František Josef I.

Podobně nastínil dosavadní, již téměř patnáctileté vládnutí Helmuta Kohla týdeník Der Spiegel: „Když se spolkový poslanec Matthias Berninger ze svého místa v plénu zadívá na vládní lavici, Helmut Kohl se před ním netyčí jen jako kancléř… Ve svých 26 letech je Berninger nejmladším poslancem Spolkového sněmu. Sotvaže se naučil chodit, už byl Helmut Kohl zvolen předsedou CDU. A krátce poté, co nastoupil na druhý stupeň školy, Kohl již zaujal místo v úřadu kancléře.“

Na rozdíl od „starých dobrých časů“ monarchie bonnská idylka hned tak skončit nemusí. Záhy po Velikonocích, 3. dubna, oznámil Kohl během tradiční odtučňovací dovolené u rakouského Wolfgangsee svoji připravenost kandidovat i v roce 1998. „Zcela jasně ano“ - tak zněla závěrečná odpověď kancléře-rekordmana na dotaz televize ARD. První muž německé politiky si tím prý poskytl nejhezčí dárek k 67. narozeninám.

Princ Charles na Kohlově dvoře

V řadách německé…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 19 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].