Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda

Reklama

Často hledáte, jak…

Komentáře

Sto dnů před Madridem

Poslední zasedání vlády, konané za účasti prezidenta, připomínalo jednání představenstva firmy, jejíž akcie mají velmi nízkou hodnotu a vedení společnosti se proto snaží postavit podnik na nohy alespoň slovními proklamacemi. Je sice chvályhodné, že se Klausův kabinet snaží sto dnů před summitem v Madridu, kde se rozhodne o nových členech NATO, urychleně projednat balík materiálů týkajících se naší obrany, ale to, co zameškal za čtyři roky, už stěží dožene. Dokumenty schválené vládou - návrh ústavního zákona o bezpečnosti a Národní obranná strategie - bude totiž muset ještě schválit sněmovna a po ní i Senát.

Když se chce, tak to jde

Česká republika opakovaně deklaruje připravenost hájit ideály Severoatlantické aliance. Od vzniku republiky však u nás chybí ústavní zákon o obraně, který by zajistil, že v případě nutnosti budeme opravdu bojovat. Podle ústavní Listiny lidských práv máme totiž právo „nevystavovat svůj život v nebezpečí“, a protože má branný zákon, podle něhož jsou vojáci povoláváni do zbraně, nižší právní hodnotu, může vlastně kterýkoliv voják odmítnout bojovat. To, že tedy vláda nyní schválila záměr ústavního zákona o bezpečnosti, který by měl situaci napravit, je sice pozdní, ale samozřejmě správné rozhodnutí.

Západní vojenští experti se rovněž už nějaký čas s náznakem otcovského pochopení usmívají faktu, že česká armáda funguje, aniž by měl stát jakoukoli obrannou strategii. Ta je přitom jednou ze základních podmínek chápání…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 20 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].